top of page

Takvim Sergisi Açıldı


Daha önceki bir yazımda söz etmiştim. Kütüphanecilik Haftası kapsmında, Kütüphaneciler Derneği Ankara Şubesi tarafından bir sergi açma girişimi bir kaç ay önce başlamıştı.

Serginin bu seneki konusunun ise ” Takvim” olması arzulanmış, bu konuda şahsıma Takvim Koleksiyonumu sergileme imkanı tanınmıştı.

Ancak hem başka bir sergi çalışmalarımın devam ediyor olması, hem de serginin hazırlanması için zamanın darlığını bahane ederek, davete icabet etmemiştim.

Ne var ki, Milli Kütüphane Sergi Salonu’nda söz konusu Derneğin açmış olduğu ” Cumhuriyet Döneminden Günümüze Takvimler ” adlı sergiyi görmek beni daha çok heyecanlandırdı.

Milli Kütüphane’nin kendi koleksiyonunda yer alan takvimlerden oluşan sergi, gerçekten çok heyecan verici ve anlamlıydı.

Yaklaşık,  duvarlara asılı 75 adet duvar takvimi ve  camekanlarda yer bulmuş yaklaşık 50 adet takvimden oluşan sergi, ülkemiz tarihinin de ilk “Takvim Koleksiyonu Sergisi” olma açısından büyük önem taşımaktadır.

Konsepti biraz dar tutulmuş, biraz aceleye getirilmiş ve yalnızca Cumhuriyet Dönemi Takvimlere yer verilmiş olmakla birlikte, konusunda ilk çalışma olması ilginçtir.

Diğer bir eksiklik ise, sergi kataloğunun, hatta bir sergi broşürü veya davetiyesinin olmamasıdır. Çünkü ileriki yıllarda, bir takvim koleksiyonu sergisi daha yapılacak olsa, bugünkü sergiden, o sergide bir esinti görülemeyecektir. Bir anı, bir belge gösterilemeyecektir.

Sergiyi bir kaç kez dolandım. İlk defa gördüğüm takvimleri görünce de doğrusu yerimde duramadım. Çok hoş ve nahif bir sergi idi. Çok beğendiğimi ve buna öncülük edenleri kutladığımı belirtmeliyim.

Dilerim, daha muhteşem ve daha ilginç konseptlerde ve daha dokümanter bir yapıda  ” Takvim Sergisi” açmak bize nasip olacaktır.

Comments


bottom of page